ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE NATKĄ PIETRUSZKI I SEREM GRUYERE |
Składniki dla 4 osób 3 piersi z kurczaka zagrodowego, Pęczek natki pietruszki, Około 150 g sera gruyere, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, Panierka: bułka tarta, 1 jako, Parmezan,,Sos jogurtowy z chilli 200 g naturalnego jogurtu typu greckiego, 1 papryczka chilli, Sól, pieprz, Sok z ½, cytryny... Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy tak, aby powstał jeden większy płat mięsa – lekko rozbijamy mięso na foli. Doprawiamy solą, pieprzem. Natkę pietruszki myjemy, kroimy drobno i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Ser ścieramy na grubych oczkach. Natkę pietruszki i starty ser wykładamy dość szerokim pasem na mięso i zwijamy w rulon. Ser parmezan ścieramy i mieszamy z bułką tartą. Jajko rozbijamy z dodatkiem soli i pieprzu. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na dużej patelni wlewamy i rozgrzewamy olej. Roladki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce z parmezanem i smażymy na patelni około 3 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy tłuszczu w którym smażyło się mięso i zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Wyjmujemy i jeszcze około 5 minut trzymamy i dopiero potem kroimy w plasterki.Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy chilli, sól, pieprz i sok z cytryny – mieszamy. |