Gorąca czekolada |
Składniki potrzebne do przygotowania gorącej czekolady 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej) dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)....Przygotowanie czekolady Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia). Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ,) Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu. Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację – im bardziej gorąca czekolada, tym przyjemniejsza jest fala ogarniającego całe ciało ciepła :-) |