Kopytka z cebulką i kiełbasą |
Składniki: - 800 g ugotowanych ziemniaków - 1 jajko - 150-200 g mąki pszennej typ 500 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 cebule - 300 g dobrej kiełbasy...Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko razem tłuczemy tłuczkiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Najpierw dodajcie 150 g mąki, potem w razie potrzeby jej dosypcie więcej, ilość mąki zależy od tego jakie mamy ziemniaki. Wszystko razem mieszamy za pomocą rąk. Gotową masę dzielimy na części, z każdej z nich robimy rulon na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Kroimy na kawałki. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, porcjami wkładamy kopytka i gotujemy od momentu wypłynięcia 3-4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową kopytka na talerze. Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo kiełbasę. Podsmażamy najpierw kiełbasę, odkładamy ją do miseczki a potem dusimy cebulkę i dodajemy do kiełbasy. Na tej samej patelni podsmażamy kopytka, dodajemy kiełbasę z cebulą, mieszamy i przekładamy je na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. |