GALARETKA Z INDYKA |
1 udziec z indyka ze skórą – około 1000 g 1 pęczek włoszczyzny 2 cebule 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe żelatyna na 2 litry wody sól i pieprz do smaku...GALARETKA Z INDYKA – PRZEPIS: Włoszczyznę obieram, cebule obieram i opalam jak do rosołu (wtedy jest najlepsza ale jeśli nie masz na to ochoty, przekrój ja tylko na pół. Warzywa wkładam do garnka, dodaję ziele, listki i udziec z indyka. Wody powinno być tyle aby przykryła mięso na 2 palce. Gotuję na średnim gazie pod przykryciem przez 60-90 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Wyławiam ugotowane mięso, wywar przelewam przez sito. Wlewam go ponownie do garnka i łączę z odmierzoną porcją żelatyny. Mięso dzielę na włókna, układam w foremce takiej, jaka wybrałam i zalewam wywarem mięsnym z żelatyną. Galareta z indyka nadaje się do jedzenia natychmiast, gdy stężeje! |