Żurek podhalański, na wędzonym oscypku
1 wędzony oscypek

0,75 l zakwasu na żurek

25 dkg białej kiełbasy

6 szalotek

4 średnie ząbki czosnku

150 ml kwaśnej śmietany

ziele angielskie

majeranek

liść laurowy

pieprz

sól

6 kromek chleba razowego na zakwasie (do podania)Białą kiełbasę zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litr). Przez 3-5 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a po kilkunastu minutach obrane cebulki. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.

Pod koniec gotowania wrzucamy do garnka skórkę skrojoną z oscypka. Kiełbasę wyjmujemy. Do wywaru wlewamy żur, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Potem dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawiamy majerankiem i pieprzem, na samym końcu dodajemy śmietanę. Taki żurek można podawać z grzankami (najlepiej z chleba razowego), a całość posypuje się resztą oscypka, który trzeba zetrzeć na tarce.


  PRZEJDŹ NA FORUM