Żurek podhalański, na wędzonym oscypku |
1 wędzony oscypek 0,75 l zakwasu na żurek 25 dkg białej kiełbasy 6 szalotek 4 średnie ząbki czosnku 150 ml kwaśnej śmietany ziele angielskie majeranek liść laurowy pieprz sól 6 kromek chleba razowego na zakwasie (do podania)Białą kiełbasę zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litr). Przez 3-5 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a po kilkunastu minutach obrane cebulki. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny. Pod koniec gotowania wrzucamy do garnka skórkę skrojoną z oscypka. Kiełbasę wyjmujemy. Do wywaru wlewamy żur, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Potem dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy majerankiem i pieprzem, na samym końcu dodajemy śmietanę. Taki żurek można podawać z grzankami (najlepiej z chleba razowego), a całość posypuje się resztą oscypka, który trzeba zetrzeć na tarce. |