Krakersy makowe z solą |
Składniki - mąka pszenna: 160 gramów - sól: 0.25 łyżeczki - cukier: 1 łyżka - masło: 1 łyżka - Ziarna maku: 1 łyżka - Mleko +śmietana: 3 łyżki - śmietana 12%: 1 łyżka - mleko: 1 łyżka....1. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ziarna maku, mieszaninę złożoną z trzech łyżek mleka i trzech łyżek śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Przygotowanie makowych krakersów2. Ciasto rozwałkować na średniej grubości prostokąt, wykroić z niego kwadraty (krakersy będą takiej grubości, jakiej jest ciasto - niewiele urosną w trakcie pieczenia). Krakersy przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Przygotować glazurę - jedną łyżkę śmietany wymieszać z łyżką mleka. Posmarować nią krakersy i posypać gruboziarnistą solą. 4. Krakersy piec przez ok. 20 minut, do chwili gdy się zrumienią. Należy pilnować, aby brzegi nadto się nie przypiekły, gdyż mocno wypieczone są dość twarde. |