piernikowa ciuchcia
Składniki na jedną porcję. Ja zużyłam 2

50g Kasi
2 szklanki mąki
1⁄,2 szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1⁄,3 szklanki śmietanki 30%
1 torebka przyprawy korzennej
lukier królewkski
2 białka
łyżka soku z cytryny
ok 500 g cukru pudru
barwniki w płynie...Margarynę i miód rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do gorącej masy resztę składników i miksujemy na średnich obrotach 5 minut. Jeśli ciasto nadal się klei do rąk to dosypujemy nie więcej jak pół szklanki mąki. Ciasto powinno być mięciutkie, łatwo się wałkować, ale nie kleić do rąk. Pierniki kruszeją po ok 3 dniach.

Zrobienie ciuchci zajęło mi kilka dni, bo robiłam tylko wieczorami, aby synek jej nie zobaczył wesoły

W pierwszy dzień upiekłam pojedyncze klocki. Poczekałam do kolejnego dnia, aby trochę stwardniały.

W drugi dzień posklejałam wszystko na lukier i zostawiłam do wyschnięcia.

Trzeciego dnia zrobiłam podstawę lukrową z posypką z kokosa, aby nadać bardziej realistyczny efekt świeżego śniegujęzor i polukrowałam bałwanka, choinkę i domek.Czwartego dnia ułożyłam i polukrowałam tory.

Piątego dnia ozdobiłam kolejkę lukrem.


  PRZEJDŹ NA FORUM