ZUPA KREM Z BRUKSELKI |
Składniki: 20 dag brukselki por łyżka masła i łyżka oleju 2 korzenie pietruszki 2 spore ziemniaki 1 marchewka liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz świeże zioła – u mnie po łyżce kopru, pietruszki i szczypiorku 4 kostki mrożonego szpinaku ząbek czosnku do podania oliwa z oliwek najlepszej jakoś lub dobry olej tłoczony na zimno, kiełki..Wykonanie: Pora siekamy drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej i dusimy pora. Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pora, obsmażamy minute i zalewamy wszystko litrem wody. Dodajemy obraną marchewkę (całą), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 20 min aromatyczny bulion. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na połówki i dorzucamy do zupy – gotujemy jeszcze 10 min. Zupę wyłączamy. Dodajemy sól, pieprz, zioła, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z zupy wyławiamy marchewkę (nie chciałam jej miksować by nie popsuła koloru, ale na koniec, pokrojoną w plasterki wrzuciłam do zielonego kremu). Zupę miksujemy – można na zupełnie gładki, jednolity krem a można jak ja, tak by widać było maleńkie kawałeczki liści. Doprawiamy do smaku. Porcje zupy podajemy skropione dobrą oliwą i posypane kiełkami (można przyozdobić je też ugotowanymi brukselkami). |