ZUPA KREM Z BRUKSELKI
Składniki:

20 dag brukselki

por

łyżka masła i łyżka oleju

2 korzenie pietruszki

2 spore ziemniaki

1 marchewka

liść laurowy

5 szt ziela angielskiego

sól

pieprz świeże zioła – u mnie po łyżce kopru, pietruszki i szczypiorku

4 kostki mrożonego szpinaku

ząbek czosnku

do podania oliwa z oliwek najlepszej jakoś lub dobry olej tłoczony na zimno, kiełki..Wykonanie:

Pora siekamy drobno.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej i dusimy pora.

Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pora, obsmażamy minute i zalewamy wszystko litrem wody. Dodajemy obraną marchewkę (całą), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 20 min aromatyczny bulion.

Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na połówki i dorzucamy do zupy – gotujemy jeszcze 10 min. Zupę wyłączamy.

Dodajemy sól, pieprz, zioła, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z zupy wyławiamy marchewkę (nie chciałam jej miksować by nie popsuła koloru, ale na koniec, pokrojoną w plasterki wrzuciłam do zielonego kremu).

Zupę miksujemy – można na zupełnie gładki, jednolity krem a można jak ja, tak by widać było maleńkie kawałeczki liści.

Doprawiamy do smaku.

Porcje zupy podajemy skropione dobrą oliwą i posypane kiełkami (można przyozdobić je też ugotowanymi brukselkami).


  PRZEJDŹ NA FORUM