Idealne frytki |
Ziemniaki Olej Sól Woda Cukier...Pomiędzy obraniem i pokrojeniem ziemniaków, a ich usmażeniem należy dodać jeszcze jeden krok. Surowe frytki wrzucamy do miski lub garnka, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy wrzątkiem. Blanszowanie ma trwać 10 minut i okazuje się kluczowe.Dzięki gorącej wodzie będą miały czas, by zmięknąć w środku, a karmelizowany cukier doda im chrupkości.Niektórzy zalecają również, by frytki smażyć na dwie tury. Najpierw na średnio rozgrzanym oleju, żeby je podgotować. Dopiero później doprowadzić do wrzenia i wyjąć w momencie, kiedy się zarumienią. Bez względu na technikę, woda i cukier zawsze są mile widziane. Podobnie jak odpowiedni gatunek ziemniaka - najlepiej B, który nie jest zbyt mączysty i twardy. |