Pierniki na choinkę |
szklanka miodu pół szklanki cukru pół opakowania margaryny pół opakowania przyprawy do piernika dwie łyżeczki cynamonu łyżka kakao płaska łyżeczka sody cztery szklanki mąki...Pierniki na choinkę. Przygotowanie: Zanim przystąpimy do łączenia składników, warto nastawić piekarnik na 180 stopni, żeby się rozgrzał. W tym czasie rozpuścić w rondelku margarynę, dodać miód, cukier i przyprawy. Gdy się rozpuszczą zestawić z ognia na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Do naczynia z przygotowanymi składnikami wsypać mąkę i zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera. W ostatnim etapie ciasto należy bardzo cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Pierniki można posypać cukrem pudrem albo przygotować lukier. Czas przygotowania: 20 min. Jak przygotować lukier na pierniki? Przygotować dwa sporej wielkości jajka. Następnie oddzielić, białka od żółtek. Białka umieścić w misce i dodać do nich cukier puder (ok. 2 szklanki), Miksować, na najwyższych obrotach miksera przez około 2-3 minuty. Po tym czasie lukier będzie gotowy. |