krem z pora |
Składniki: 2 cebulki szalotki 3 ząbki czosnku 2 pory 3 ziemniaki 2 pietruszki Garść domowego suszu Kilka łyżek oliwy Sól i pieprz Garść orzechów włoskich Kromka razowego chleba (opcjonalnie)Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie w dużym garnku. Pory porządnie umyć (wykorzystujemy tylko ich białą część), pokroić w półksiężyce.Pietruszki i ziemniaki obrać, pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, wymieszać i delikatnie podsmażyć jeszcze przez kilka minut. W tym procesie doskonale łączą się wszystkie aromaty. Podsmażone warzywa zalać wodą – tak, aby je przykryć. Dodać garść domowego suszu.Całość gotować na wolnym ogniu – aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki, gęsty krem z pora. Gotowy krem z pora podawać z kilkoma orzechami włoskimi i/lub kromką razowego chleba. |