krem z pora
Składniki:
2 cebulki szalotki
3 ząbki czosnku
2 pory
3 ziemniaki
2 pietruszki
Garść domowego suszu
Kilka łyżek oliwy
Sól i pieprz
Garść orzechów włoskich
Kromka razowego chleba (opcjonalnie)Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie w dużym garnku.
Pory porządnie umyć (wykorzystujemy tylko ich białą część), pokroić w półksiężyce.Pietruszki i ziemniaki obrać, pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, wymieszać i delikatnie podsmażyć jeszcze przez kilka minut. W tym procesie doskonale łączą się wszystkie aromaty.
Podsmażone warzywa zalać wodą – tak, aby je przykryć. Dodać garść domowego suszu.Całość gotować na wolnym ogniu – aż wszystkie warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki, gęsty krem z pora.
Gotowy krem z pora podawać z kilkoma orzechami włoskimi i/lub kromką razowego chleba.


  PRZEJDŹ NA FORUM