Jak smażyć ryby? |
Ryby najlepiej jest smażyć na oleju. Smażyć je należy na odkrytej patelni, ponieważ smażona pod przykryciem ryba straci chrupkość. Po usmażeniu należy je trzymać nadal odkryte. 2 Aby ryba ładnie się przyrumieniła, należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem przed usmażeniem. Jest to szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu wprost ociekają wodą. 3 Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku oraz obtoczymy w mące. 4 Kotlety rybne będą smaczniejsze wówczas, jeśli do mięsa dodamy pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulę.Ryby powinno się solić bezpośrednio przed smażeniem. Sól wyciąga wodę, zatem jeśli posolimy je znacznie wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste oraz gorsze w smaku. 6 Ryby należy zawsze smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie ryba przyklei się do patelni, po usmażeniu będzie też znacznie bardziej tłusta. Pamiętajmy również, by smażyć je powoli – na małym ogniu. |