rolada kakaowa z bitą śmietaną"
skladniki:
CIASTO
-5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki
-1 łyżka kakao
Nadzienie
-pół słoiczka powideł śliwkowych
-400ml śmietany 36%
-1 czubata łyżka cukru pudru
Dekoracja -1 kostka dowolnej czekolady...Przygotowanie
Na początek dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie biszkopta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka.Następnie dodajemy mąkę, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy okolo 10 minut.
Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy biszkopt wraz ze ściereczką.Odstawiamy do wystudzenia.

Do zimnej śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami.
następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji)Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki.Po zwinięciu przekładamy na tacę.

Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali)

Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie.Następnie szprycą robimy rozetki z pozostawionej śmietanki.


  PRZEJDŹ NA FORUM