MINIBABECZKI DROŻDŻOWE Z LUKREM I CUKREM POMARAŃCZOWYM
CIASTO
1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
3 jaja
300 ml mleka
100 g margaryny
LUKIER
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta...Jak zrobić minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

W garnku podgrzewamy mleko i margarynę, do rozpuszczenia. Studzimy, roztwór powinien być letni.
Do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta drożdżowego Delecta, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną. Miksujemy świderkami około 5 minut.
Gotową masę przekładamy do form mini-babek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawiamy babeczki do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Cukier puder i sok z cytryny podgrzewamy do uzyskania lukru. Oblewamy nim wystygnięte babeczki.
Wierzch babeczek posypujemy cukrem pomarańczowym.
Wbijamy ulubione piki.


  PRZEJDŹ NA FORUM