MINIBABECZKI DROŻDŻOWE Z LUKREM I CUKREM POMARAŃCZOWYM |
CIASTO 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta 3 jaja 300 ml mleka 100 g margaryny LUKIER 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta...Jak zrobić minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym W garnku podgrzewamy mleko i margarynę, do rozpuszczenia. Studzimy, roztwór powinien być letni. Do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta drożdżowego Delecta, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną. Miksujemy świderkami około 5 minut. Gotową masę przekładamy do form mini-babek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy babeczki do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Cukier puder i sok z cytryny podgrzewamy do uzyskania lukru. Oblewamy nim wystygnięte babeczki. Wierzch babeczek posypujemy cukrem pomarańczowym. Wbijamy ulubione piki. |