Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem żelfixu |
Składniki: 1000 g porzeczek czerwonych 1 szt. pomarańczy 1 szt. cytryny (skórka z 1 cytryny) 1 ząbek czosnku 1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera 350 g cukru 1 szczypta pieprzu...Sposób przygotowania Porzeczki umyć i oczyścić. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok, czosnek przecisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Na koniec doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia, ewentualnie usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min. |