Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem żelfixu
Składniki:
1000 g porzeczek czerwonych
1 szt. pomarańczy
1 szt. cytryny (skórka z 1 cytryny)
1 ząbek czosnku
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
1 szczypta pieprzu...Sposób przygotowania
Porzeczki umyć i oczyścić. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok, czosnek przecisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Na koniec doprawić pieprzem.

Zdjąć z ognia, ewentualnie usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.



  PRZEJDŹ NA FORUM