SAŁATKA Z SEREM FETA, GRUSZKĄ I ORZECHAMI |
Składniki 125 g rukoli 270 g sera typu feta 2 duże, dojrzałe gruszki 3 garście orzechów włoskich 1 łyżka masła Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 -4 łyżki wody 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 i 1/2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 szczypty soli 1 szczypta suszonego czosnku świeżo zmielony pieprz do smaku...Rukolę umyj i przełóż do miski. Gruszki przekrój na pół, wydrąż i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, ale zostaw na patelni. Na innej suchej patelni podpraż orzechy. Do szklanki z oliwą dodaj wszystkie pozostałe składniki i za pomocą widelca, dobrze wymieszaj, a następnie szybkimi ruchami lekko ubij mieszankę. Ser feta pokrój w kostkę. Rukolę polej połową sosu, następnie ułóż gruszki i ser feta, polej resztą sosu, posyp podprażonymi orzechami. |