TATAR Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO – PO JAPOŃSKU |
Składniki 200 g łososia wędzonego na zimno 8 cm łodygi pora 1 żółtko 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 płaskiej łyżeczki wasabi 1 spora łyżka ketchupu 1/4 łyżeczki sosu sriracha (można zastąpić sproszkowaną papryczką chilli) sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć lub zastąpić olejem roślinnym) Ozdoba (opcjonalnie): 1 łyżka białego sezamu kiełki lucerny....Łososia bardzo drobno posiekaj za pomocą ostrego noża. Pora przekrój wzdłuż, pokrój na cieniutkie słupki, a później w drobną kostkę. Rybę przełóż do miski, dobrzej wymieszaj z porem, lekko ugniatając. Dodaj żółtko, olej, sos sojowy, ketchup, sriracha i wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z limonki i ponownie przemieszaj. Podawaj ozdobiony kiełkami i podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego! |