TATAR Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO – PO JAPOŃSKU
Składniki

200 g łososia wędzonego na zimno
8 cm łodygi pora
1 żółtko
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 płaskiej łyżeczki wasabi
1 spora łyżka ketchupu
1/4 łyżeczki sosu sriracha (można zastąpić sproszkowaną papryczką chilli)
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć lub zastąpić olejem roślinnym)
Ozdoba (opcjonalnie):

1 łyżka białego sezamu
kiełki lucerny....Łososia bardzo drobno posiekaj za pomocą ostrego noża. Pora przekrój wzdłuż, pokrój na cieniutkie słupki, a później w drobną kostkę. Rybę przełóż do miski, dobrzej wymieszaj z porem, lekko ugniatając. Dodaj żółtko, olej, sos sojowy, ketchup, sriracha i wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z limonki i ponownie przemieszaj. Podawaj ozdobiony kiełkami i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM