risotto z grzybami |
200 gryżu arborio 1 lbulionu warzywno-grzybowego 300 gświeżych prawdziwków 1mała cebula 50 mlbiałego wina 2łyżki tartego parmezanu 2łyżki masła oliwa do smażenia sól, pieprz świeży tymianek świeży rozmaryn.....Aby przygotować risotto najpierw posiekaj cebulę i przysmaż ją na oliwie. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj z przysmażoną oliwą, wlej wino i poczekaj aż odparuje. Po odparowaniu wina dodaj chochlę bulionu, a gdy zostanie wchłonięty - dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj aż do zużycia całego bulionu. W międzyczasie przygotuj grzyby. Prawdziwki oczyść, pokrój w dużą kostkę, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj do nich rozmaryn, część tymianku, pieprz i sól. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj podsmażone grzyby i gotuj przez kolejne kilka minut. Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z masłem i parmezanem oraz świeżym tymiankiem. Smacznego! |