Pierniczki serduszka
100 gram masła (pół kostki)
1/4 szklanki miodu
pół szklanki brązowego drobnego cukru
2 czubate szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajo kurze
cukier puder (do lukrowania)
kawałek buraka (do zrobienia różowego lukru)....Przepis na proste pierniczki serduszka:

Masło z miodem roztopiłem w garnku (na wolnym “ogniu”). W dużej misce wymieszałem wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszałem. Dodałem jajko i lekko ostudzone masło z miodem. Dokładnie wymieszałem łyżką, a potem mikserem. Powstała sypka masa, którą wyrobiłem rękami.

Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba podzielić je na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na placek o grubości 3 – 5 milimetrów (ja zrobiłem różne). Foremką wyciąłem serduszka i kładłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie z ciasta wyszły 3 pełne blachy pierników). Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni dokładnie 10 minut.

Upieczone pierniki studziłem, jak już pisałem, na szmatce. Kiedy wszystkie były już zimne, udekorowaliśmy lukrem, który zrobiłem z cukru pudru, ciepłej wody (którą wcześniej zalałem kawałek buraka i kawałek startego buraka, żeby uzyskać piękny różowy kolor lukru). Kiedy lukier wyschnie, pierniki są gotowe.

Podobno są w stanie leżeć dość długo, ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić 🙂, Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM