Pierniczki serduszka |
100 gram masła (pół kostki) 1/4 szklanki miodu pół szklanki brązowego drobnego cukru 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajo kurze cukier puder (do lukrowania) kawałek buraka (do zrobienia różowego lukru)....Przepis na proste pierniczki serduszka: Masło z miodem roztopiłem w garnku (na wolnym “ogniu”). W dużej misce wymieszałem wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszałem. Dodałem jajko i lekko ostudzone masło z miodem. Dokładnie wymieszałem łyżką, a potem mikserem. Powstała sypka masa, którą wyrobiłem rękami. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba podzielić je na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na placek o grubości 3 – 5 milimetrów (ja zrobiłem różne). Foremką wyciąłem serduszka i kładłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie z ciasta wyszły 3 pełne blachy pierników). Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni dokładnie 10 minut. Upieczone pierniki studziłem, jak już pisałem, na szmatce. Kiedy wszystkie były już zimne, udekorowaliśmy lukrem, który zrobiłem z cukru pudru, ciepłej wody (którą wcześniej zalałem kawałek buraka i kawałek startego buraka, żeby uzyskać piękny różowy kolor lukru). Kiedy lukier wyschnie, pierniki są gotowe. Podobno są w stanie leżeć dość długo, ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić 🙂, Smacznego! |