kurczak w miodzie
9 podudzi z kurczaka
2 łyżki miodu lipowego
oliwa z oliwek
czarny mielony pieprz
sól
słodka suszona czerwona papryka...Przepis na podudzia z kurczaka:

Przepis na pałeczki z kurczaka jest dość prosty, jednak nie wyjdą dobre bez wcześniejszego zamarynowania. Ja zrobiłem to tak:

Podudzia kurczaka dokładnie umyłem i oczyściłem z resztek piór (zdarzają się). Osuszyłem ręcznikiem papierowym. Przełożyłem do miski i dodałem dwie łyżki miodu, szczyptę mielonego pieprzu, dość sporo soli, szczyptę słodkiej papryki. Zalałem oliwą z oliwek. Dokładnie ręką wymieszałem, przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na kilka godzin (dokładnie na 5 godzin,ale myślę że nawet godzina wystarczy).

Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni Celsjusza. Podudzia przełożyłem do szklanego naczynia do pieczenia (widać go na zdjęciach), przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika.

Po godzinie wymieszałem pałeczki i ściągnąłem folię. Piekłem 30 minut, po czym wymieszałem i przykryłem znów folią (na 15 minut).

Po 15 minutach pieczenia znów pod folią, znów ją ściągnąłem i piekłem jeszcze przez 15 minut. Pałki powinny być lekko zrumienione. Powinno się też z nich wytopić sporo tłuszczu (też widać na zdjęciach poniżej). Danie gotowe. Smacznego!

Ja podałem z moimi pieczonymi ziemniakami i burakami pieczonymi na słodko. Wszystko można zrobić na raz w piekarniku. Smakuje świetnie. Polecam.


  PRZEJDŹ NA FORUM