Żurawina do słoików na zimę
200 g świeżej żurawiny
4 łyżki cukru (w razie potrzeby dosłodzić)
1/3 szklanki wody....Wykonanie:

Słoiczki umyć i wyparzyć przez kilka minut w gorącym piekarniku.

Żurawinę oczyścić z listków oraz ogonków i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić i osuszyć.

Na patelnię wrzucić żurawinę z cukrem i zalać wodą, podgrzewać aż będzie gorąca, drewnianą łyżką delikatnie rozgniatać żurawinę, bo pod wpływem gorąca może „strzelać”. Zmniejszyć ogień, czekać aż zacznie gęstnieć co jakiś czas mieszając.

Gdy odpowiednio zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Słoiczki powinny się w tym czasie „zamknąć”.

Jeśli chcecie w krótkim czasie zużyć żurawinę, wystarczy przełożyć do słoiczka, poczekać do ostudzenia, zakręcić i wstawić do lodówki.


  PRZEJDŹ NA FORUM