Proziaki |
Składniki na ok 15 niewielkich proziaków – 0,5 kg mąki pszennej typu 450 lub 500 – 200 ml maślanki lub kefiru – 1 łyżka sody oczyszczonej – 1/2 łyżki soli – 1/2 łyżki cukru....Sposób pierwszy: 1. Mąkę z sodą i solą przeciać na stolnicę. Następnie zrobić wgłebienie i dodać pozostałe składniki. 2. Lekko przesiekać nożem zgarniając mąkę do środka (aby maślanka się nie rozlała). 3. Wyrobić ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy. 4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółka (np. szklanką), przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny. 5. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę).Sposób drugi: 1. Do miski wlać kefir, dodać sodę, sól i cukier, a następnie przesiać część mąki. Przemieszać łyżką lub trzepaczką. 2. Od tej chwili wyrabiać ręką dodając porcjami mąki tyle „ile zabierze”, a zabierze prawdopodobnie nieco mniej, niż 0,5 kg. Ciasto ma być bardzo miękkie i luźne, ale musi się dać przełożyć na stolnicę. 3. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić kółka, przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny. 4. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę). 5. Cieszyć się i zjeść wszystkie póki ciepłe. 6. I koniecznie zadbać o to, żeby masełko płynęło po łakomych paluszkach. |