Proziaki
Składniki na ok 15 niewielkich proziaków

– 0,5 kg mąki pszennej typu 450 lub 500
– 200 ml maślanki lub kefiru
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżki soli
– 1/2 łyżki cukru....Sposób pierwszy:

1. Mąkę z sodą i solą przeciać na stolnicę. Następnie zrobić wgłebienie i dodać pozostałe składniki.

2. Lekko przesiekać nożem zgarniając mąkę do środka (aby maślanka się nie rozlała).

3. Wyrobić ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy.

4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółka (np. szklanką), przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny.

5. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę).Sposób drugi:

1. Do miski wlać kefir, dodać sodę, sól i cukier, a następnie przesiać część mąki. Przemieszać łyżką lub trzepaczką.

2. Od tej chwili wyrabiać ręką dodając porcjami mąki tyle „ile zabierze”, a zabierze prawdopodobnie nieco mniej, niż 0,5 kg. Ciasto ma być bardzo miękkie i luźne, ale musi się dać przełożyć na stolnicę.

3. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić kółka, przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny.

4. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę).

5. Cieszyć się i zjeść wszystkie póki ciepłe.

6. I koniecznie zadbać o to, żeby masełko płynęło po łakomych paluszkach.


  PRZEJDŹ NA FORUM