Sernik z jogurtów greckich |
SKŁADNIKI 800 g jogurtu greckiego - 2 duże opakowania 4 jajka 150 g ksylitolu lub cukru 50 g mąki ziemniaczanej skórka z połowy pomarańczy sok z 1/4 pomarańczy łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie użyć cukru waniliowego, tylko wtedy odejmijcie z przepisu odpowiednią ilość cukru/ksylitolu, aby ciasto nie było zbyt słodkie) szczypta soli papier do pieczenia tortownica o średnicy 22 cm borówki...PRZEPIS 1 Białka oddzielamy od żółtek. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy z 1/4 pomarańczy sok. Myjemy borówki. 2 Jogurty naturalne przekładamy do naczynia, dodajemy do nich żółtka, ksylitol/cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową oraz sok z 1/4 pomarańczy. Dokładanie mieszamy składniki. 3 Następie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Łączymy delikatnie z masą jogurtową, aby masa zrobiła się delikatna jak pianka. 4 Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę. Wkładamy na masę borówki. Pieczemy w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni 60-70 minut - aż cały wierzch się zarumieni. 5 Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce. |