MIÓD LIPOWY
Właściwości miodu lipowego
Miód lipowy powszechnie stosowany jest przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, w schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Duża zawartość olejków eterycznych wpływa na silne działanie przeciwko drobnoustrojom występujących w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych, przede wszystkim nosa i gardła. Zaobserwowano także silne działanie miodu lipowego na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce. paciorkowce), Gram-ujemne (Klebsiella pneumoniae – pałeczka zapalenia płuc, Escherichia coli – pałeczka okrężnicy) oraz grzyby drożdżoidalne. Posiada także działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe oraz wykrztuśne. Polecany jest także w chorobach serca i układu krążenia, nieznacznie obniża ciśnienie krwi, ma działanie rozkurczające i uspokajające, łagodzi objawy stresu i bezsenności. Natomiast duża zawartość fruktozy powoduje, że jest cennym produktem dla chorych na cukrzycę typu II.

Stosowanie miodu lipowego
Miód lipowy stosowany w celach leczniczych zaleca się przyjmować po uprzednim miodu rozpuszczeniu w ciepłym naparze z kwiatu lipy, owocu maliny, z dodatkiem z soku z cytryny lub z mlekiem. Najczęściej stosuje się proporcje: 1 łyżkę stołowa miodu lipowego na 1 szklankę ciepłego płynu. Przy zapaleniu górnych dróg oddechowych zaleca się wypijanie tak przygotowanego napoju na noc.


  PRZEJDŹ NA FORUM