MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy – właściwości
Miód rzepakowy posiada sporo glukozy, przez co dostarcza dużo energii. Doskonałe działa na osoby osłabione, przemęczone, narażone na ponadprzeciętny wysiłek fizyczny, a także umysłowy, gdyż poprawia koncentrację. Poza tym zawiera bor, który bierze udział w budowie tkanki kostnej, funkcjonowaniu śledziony i tarczycy, magnez – odpowiedzialny za pracę ponad 300 enzymów, żelazo - niezwykle ważny mikroelement, składnik hemoglobiny, potas – tak istotny dla układu nerwowego i mięśni. Miód rzepakowy ma również witaminy – te z grupy B oraz witaminę C i K. Natomiast zawarte w nim olejki eteryczne są pomocne podczas leczenia górnych dróg oddechowych. Miód rzepakowy poleca się osobom cierpiącym na choroby układu sercowo – naczyniowego. Doskonale działa na pracę serca, dotlenia je i odżywia. Pomaga także obniżyć ciśnienie. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu. Warto wspomnieć o jego roli w walce z wrzodami żołądka. Osoby, które przechodzą choroby zapalne i infekcyjne nerek również powinny pamiętać o tym miodzie. Ponadto odpowiednio szybko położony na skórę, w przypadku lekkich oparzeń zapobiega powstawaniu pęcherzy. Wykazuje działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, a przy tym chroni je przed zakażeniem. Oczywiście nie można traktować miodu jako lekarstwa, ale na pewno warto skorzystać z jego pomocy w walce z różnymi dolegliwościami.Miód rzepakowy – jak stosować?
Miód rzepakowy, jak zresztą i inne, najlepiej spożywać bez podgrzewania. Pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości. Można go rozpuścić w ciepłej wodzie, herbacie, czy mleku. Rewelacyjnym pomysłem jest dodanie miodu rzepakowego do jogurtu, twarogu, bądź owsianki. Wielu miłośników słodkich specjałów uważa, że nie ma lepszego śniadania niż kromka chleba posmarowana miodem. Oczywiście na tym nie koniec jego zastosowań w kuchni. Przepisów na dania z miodową nutą jest naprawdę wiele. Wypieki, jak ciasteczka, ciasta, bułki wzbogacone odrobiną miodu są aromatyczne i przepyszne. Jednak nie brakuje pomysłów na potrawy mięsne i sosy do sałatek, w których pojawia się ten słodki produkt. Rzepakowy miód może być składnikiem wielu domowych kosmetyków – masek do twarzy i włosów, kremu do rąk, odżywki do ust. Nawilża skórę, odżywia ją, regeneruje i chroni. Spora grupa pań przekonała się już, że w dbaniu o urodę pomagają nie tylko specyfiki z drogeryjnych, czy aptecznych półek, ale także te wykonane samodzielnie w domowym zaciszu – są naturalne i to ich olbrzymia przewaga.


  PRZEJDŹ NA FORUM