rumiane krokiety z mintaja |
Składniki: 60 dag filetów z mintaja 7 łyżek mąki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka nasion sezamu 2 jajka bułka tarta 10ml mleka olej do smażenia sól, pieprz cytryna do dekoracji....Opis: 1. Rybę umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Umyć paprykę i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 3. Rybę wyjąć i w miseczce rozdrobnić na kawałki, dodać paprykę, wbić jajko, dosypać 4 łyżki mąki i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, z której uformować małe krokiety. 4. Drugie jajko roztrzepać z resztą mąki i mlekiem. Zanurzać w tym krokiety. 5. Na patelni rozgrzać olej. Krokiety zanurzone w masie jajecznej obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na patelnię. Smażyć na złoto. 6. Krokiety posypać uprażonym sezamem. Podawać np. z brokułami. |