Zupa z zielonych szparagów |
Składniki zielone szparagi 700 gramów Bulion na włoszczyźnie Knorr 1 sztuka ziemniaki 200 gramów cebula 100 gramów mleko 300 mililitrów śmietana 36% 100 mililitrów płatki migdałowe 2 łyżki ocet balsamiczny 30 mililitrów pieprz cayenne 2 szczypty Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr 1 szczypta oliwa z oliwek 50 mililitrów....Krok 1 Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki. Zupa z zielonych szparagów - Krok 1 Krok 2 W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej 500 mililitrami wody i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne. Zupa z zielonych szparagów - Krok 2 Krok 3 Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.Krok 4 Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito. Zupa z zielonych szparagów - Krok 4 Krok 5 Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego. |