Zupa z zielonych szparagów
Składniki
zielone szparagi

700 gramów

Bulion na włoszczyźnie Knorr

1 sztuka

ziemniaki

200 gramów

cebula

100 gramów

mleko

300 mililitrów

śmietana 36%

100 mililitrów

płatki migdałowe

2 łyżki

ocet balsamiczny

30 mililitrów

pieprz cayenne

2 szczypty

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

1 szczypta

oliwa z oliwek

50 mililitrów....Krok 1
Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 1
Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej 500 mililitrami wody i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 2
Krok 3
Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.Krok 4
Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 4
Krok 5
Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.


  PRZEJDŹ NA FORUM