Mazurek miodowo-orzechowy |
spód: mška pszenna 250 gramów masło 120 gramów cukier 50 gramów jajko 3 sztuki proszek do pieczenia 1 łyżeczka masa: orzechy włoskie 200 gramów orzechy laskowe 50 gramów miód 2 łyżki masło 120 gramów cukier 50 gramów....Krok 1 Mškę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka. Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1 Krok 2 Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki. Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2 Krok 3 W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.Krok 4 Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem. Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4 Krok 5 Na ciasto przekładamy orzechowš masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min. |