Mazurek miodowo-orzechowy
spód:

mška pszenna

250 gramów

masło

120 gramów

cukier

50 gramów

jajko

3 sztuki

proszek do pieczenia

1 łyżeczka

masa:

orzechy włoskie

200 gramów

orzechy laskowe

50 gramów

miód

2 łyżki

masło

120 gramów

cukier

50 gramów....Krok 1
Mškę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1
Krok 2
Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2
Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4
Krok 5
Na ciasto przekładamy orzechowš masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.



  PRZEJD NA FORUM