Dlaczego warto piec domowy chleb |
Składniki: pół kilograma mąki pszennej, pół kilograma żytniej, ½, szklanki ciepłej wody, 1 jasne ciemne piwo typu Colberg, opakowanie suchych drożdży, 1,5 łyżeczki soli..Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy 3 łyżki mąki i opakowanie drożdży suszonych. Kiedy pojawią się bąbelki dosypujemy sól, dodajemy połowę mąki, piwo i wyrabiamy łyżką lub mikserem na małych obrotach, żeby napowietrzyć ciasto na chleb. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu. Dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy dokładnie dość lepkie ciasto drewnianą łyżką i przekładamy do kreskówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia około godziny w ciepłym miejscu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy około 30 -40 minut aż wierzch się przyrumieni. Studzimy na kratce kuchennej. |