Dlaczego warto piec domowy chleb
Składniki:

pół kilograma mąki pszennej,

pół kilograma żytniej,

½, szklanki ciepłej wody,

1 jasne ciemne piwo typu Colberg,

opakowanie suchych drożdży,

1,5 łyżeczki soli..Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy 3 łyżki mąki i opakowanie drożdży suszonych.

Kiedy pojawią się bąbelki dosypujemy sól, dodajemy połowę mąki, piwo i wyrabiamy łyżką lub mikserem na małych obrotach, żeby napowietrzyć ciasto na chleb. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu. Dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy dokładnie dość lepkie ciasto drewnianą łyżką i przekładamy do kreskówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia około godziny w ciepłym miejscu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy około 30 -40 minut aż wierzch się przyrumieni.

Studzimy na kratce kuchennej.


  PRZEJDŹ NA FORUM