Śmietanowiec |
Składniki na spód: kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów do wyłożenia tortownicy... Składniki na masę serową z galaretkami: 3 galaretki o różnych kolorach i smakach np. truskawkowa, agrestowa, jagodowa 2 galaretki cytrynowe lub winogronowe (przezroczyste) 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 350 ml serka homogenizowanego (waniliowego) lub gęstej kwaśnej śmietany 18%, schłodzonej..3 kolorowe galaretki rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu (każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody zamiast w 500 ml). Wystudzić i przelać do niedużych pojemniczków wyłożonych folią spożywczą. Schłodzić. Po stężeniu wyjąć z pojemniczków (pociągając za folię) i pokroić w 1 cm kostkę. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty poukładać na dnie formy. Przygotować masę śmietanową: 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu (czyli łącznie zużyć 500 ml wrzątku). Całkowicie wystudzić, lekko schłodzić – galaretka nie może do końca się stężeć, powinna pozostać płynna...Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej serki homogenizowane i ubić do połączenia. Małą strużką wlewać wystudzone lecz całkowicie płynne lub lekko gęstniejące galaretki cytrynowe, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Masę śmietanową wymieszać z pokrojonymi w kostkę galaretkami, pozostawiając trochę z nich na ozdobę wierzchu. Jeśli mieszanka będzie zbyt rzadka, włożyć na chwilę do lodówki (uwaga – szybko tężeje!). Wylać na ułożone w formie biszkopty. Włożyć do lodówki i poczekać, aż masa śmietanowa całkowicie stężeje. Wierzch przyozdobić pozostałymi kostkami galaretek, można też ozdobić sezonowymi drobnymi owocami. Wyjąć, kroić i podawać. Śmietanowiec przechowywać w lodówce. |