WINOGRONA: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze winogron
Winogrona zabiją komórki rakowe
Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty.

Z kolei amerykańscy naukowcy na łamach pisma „Clinical Cancer Research", przekonują, że ekstrakt z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych także za białaczkę. Xianglin Shi z University of Kentucky wraz z kolegami z zespołu badawczego oceniali działanie różnych dawek ekstraktu z nasion winogron na normalne komórki nienowotworowe i komórki białaczki (w laboratorium). Zaobserwowali oni, że u 75 proc. komórek białaczki dochodzi do apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórkowej) po 24 godzinach od podania wyciągu z nasion winogron. Jednocześnie ekstrakt nie uszkodził zdrowych komórek. Naukowcy dowiedli również, że wyciąg z nasion winogron aktywuje w komórkach nowotworowych białko JNK, które kieruje komórki na drogę apoptozy. Nie oznacza to jednak, że jedzenie winogron pomoże konkretnym osobom pokonać raka - zaznaczają naukowcy. Jednak jedzenie winogron oraz innych owoców, a także warzyw, z pewnością wspomoże zapobiegać rozwojowi nowotworów.Warto wiedzieć
Wartości odżywcze winogron (w 100 g)¹,Wartość energetyczna - 69 kcalBiałko ogółem - 0.72 gTłuszcz - 0.16 gWęglowodany - 18.10 g (w tym cukry proste 15.48)Błonnik - 0.9 gWitaminyWitamina C – 3.2 mgTiamina – 0.069 mgRyboflawina – 0.070 mgNiacyna - 0.188 mgWitamina B6 - 0.086 mgKwas foliowy - 2 µgWitamina A – 66 IUWitamina E – 0.19 mgWitamina K - 14.6 µgMinerałyWapń – 10 mgŻelazo - 0.36 mgMagnez - 7 mgFosfor - 20 mgPotas - 191 mgSód – 2 mgCynk - 0.07 mgMangan - 0.071 mgSelen - 0.1 µgFluor - 7.8 µgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference.


  PRZEJDŹ NA FORUM