Flądra w pomidorach
Składniki (2 PORCJE)
2 duże filety flądry
2 dwa duże pomidory
20 kostek fety light
ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
kilka listków świeżej bazylii
czerwona papryka w proszku
sól
pieprz....Sposób przyrządzenia
Rybę wyciągnąć do rozmrażania. W tym czasie, obrać i pokroić pomidory na małe kostki. Dodać suszoną bazylię i oregano oraz wyciśnięty (albo starty na tarce) czosnek. Wszystko lekko wymieszać i doprawić pieprzem, solą i papryką.

Rozmrożoną rybę (ale nie do końca – środek niech będzie lekko przymarznięty) pokroić na kilka kawałków wielkości ok. 10 cm. Oprószyć solą. Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię. Obsmażyć po minucie po każdej ze stron. Gdy ryba wypuści wodę, dodać mieszankę z pomidorami. Lekko wymieszać. Dusić pod przykryciem jakieś 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie do całości dodać fetę (rozrzucić po całej patelni) tak aby się zanurzyła w sosie. Dodać też "podarte" listki świeżej bazylii. Dusić jeszcze jakieś 5 min – do lekkiego zmiękczenia się sera.

Jeżeli ktoś lubi czosnek, może go dodać więcej – będzie bardziej ostre.


  PRZEJDŹ NA FORUM