Torcik kokosowy |
Składniki: Ciasto kokosowe: 220g masła lub margaryny 100g cukru 150g masy marcepanowej 6 jajek szczypta soli 180g wiórków kokosowych 40g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z połowy pomarańczy..Krem z mascarpone: 250g serka mascarpone 250g słodkiej śmietany 30- 36% 100g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 2 łyżki cukru.....Sposób przygotowania: Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i pokrojonym na małe kawałki marcepanem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z pomarańczy. W osobnej miseczce wymieszać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 50min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki. Przygotować krem. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimny kokos. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę kremu i przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu udekorować górę i bok tortu. Tort można udekorować płatkami kokosowymi. (Jeśli zdecydujecie się na takie płatki nie dawajcie ich za dużo. Możecie zrobić tak, jak na zdjęciach. Za duża ilość płatków utrudni krojenie tortu). |