Sałatka z gotowanego kalafiora z pomidorem |
Składniki: 1 większy lub dwa mniejsze kalafiory 3 pomidory 2,5 łyżki masła utarty żółty ser natka pietruszki ząbek czosnku 5 łyżek sojowego oleju (można zastąpić go innym olejem) 1 szklanka wody pieprz i sól do smaku...Przygotowanie: Kalafior dokładnie umyć i podzielić na małe różyczki. Olej podgrzać w głębszym rondlu, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i podsmażyć. Do podsmażonego czosnku dołożyć różyczki kalafiora i posiekaną natkę pietruszki. Zawartość rondla podlać wodą, dodać pomidory, pokrojone wcześniej w grubsze plastry i doprawić potrawę solą i pieprzem – według własnego smaku. Całość gotować na małym ogniu, przez pół godziny. Sałatkę kalafiorową z pomidorem podawać ciepłą, posypaną utartym żółtym serem. |