Dżem ze śliwek - zobacz, jak zrobić dżem krok po kroku
składniki:
3 kg śliwek (najlepiej sprawdzają się dojrzałe węgierki),
450 g cukru...przygotowanie: Śliwki umyj, przekrój i usuń pestkę. Podziel na ćwiartki.
Przełóż śliwki do dużego garnka i smaż przez mniej więcej godzinę.
Mieszaj co 2-3 minuty, ponieważ śliwki bardzo lubią się przypalać.
Dodaj cukier i smaż jeszcze przez mniej więcej 15 minut.
Zdejmij garnek z ognia i przykryj zakrywką.
Powtórz smażenie kolejnego dnia, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj.
Postaw słoiki do góry dnem i przykryj ściereczką. Zostaw, aż zakrętki będą zassane.


  PRZEJDŹ NA FORUM