KRUPNIK
SKŁADNIKI: ZUPA KRUPNIK
• 1 skrzydło z indyka lub 2 udka z kurczaka lub 500 g żeber wieprzowych
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• ½, korzenia selera
• 4 litry wody
• 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
• 2 cebule
• natka pietruszki
• sól
• czarny pieprz...PRZYGOTOWANIE: ZUPA KRUPNIK
1. Marchewki, pietruszki i selera obieram a następnie ścieram na tace o grubych oczkach.
2. Cebule obieram i kroję w kostkę.
3. Warzywa wkładam do garnka dodaję i 4 litry wody. Doprawiam solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu dodaję kaszę jęczmienną. Krupnik gotuję ponad godzinę.
4. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Gdy ziemniaki są miękkie dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały.
5. Gdy warzywa są miękkie wyłączam zupę i wyławiam skrzydło z indyka. Doprawiam w razie konieczności sola oraz pieprzem.
6. Przed podaniem posypuję rozdrobnioną pietruszką.


  PRZEJDŹ NA FORUM