Pyszny mazurek czekoladowo-wiśniowy
NA CIASTO:
1 duże jajko,
100 gramów masła w temperaturze pokojowej,
30 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
50 gramów orzechów włoskich lub migdałów,
40 gramów cukru pudru,
100 gramów mąki pszennej,
50 gramów mąki ziemniaczanej.
NA POLEWĘ:
150 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
1/4 szklanki śmietanki kremówki,
50 gramów cukru pudru.NA NADZIENIE:
2-3 łyżki frużeliny lub dżemu wiśniowego z kawałkami owoców,
wiśnie z wiśniówki (jeżeli chcesz przyrządzić ciasto „z procentami”).
DO DEKORACJI:
płatki migdałów,
pokruszone orzechy,
wiśnie,
bakalie (suszone morele, żurawina, rodzynki)....PRZYGOTOWANIE
Zacznij od przygotowania spodu czekoladowego ciasta z wiśniami. To szybka i prosta czynność, polegająca na połączeniu i dokładnym zagnieceniu wszystkich składników razem. Tak przygotowaną bazę przenieś no prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wyłóż dokładnie spód i boki.

Jeśli chcesz zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami w formie wianka, to po zagnieceniu przełóż je do lodówki, a po upływie 30 minut rozwałkuj i korzystając ze szklanki lub miski wytnij na środku otwór.

Ciasto piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przełóż na nie wiśnie. Do wykonania polewy wykorzystaj potrzebne składniki. Utrzyj śmietankę z cukrem i rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Równomiernie rozprowadź ją na warstwie nadzienia. Górę posyp drobno startą czekoladą, płatkami migdałów oraz ozdób owocami i orzechami. Czekoladowe ciasto wiśniowe gotowe – smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM