Mazurek cytrynowy
120 gmąki pszennej
100 gmasła
40 gmielonych migdałów
2żółtka
1łyżka śmietany 18%
50 gdrobnego cukru do pieczenia
Masa
4duże jajka
150 gcukru
2łyżki mąki pszennej
sok wyciśnięty z 3 cytryn
Dodatkowo
płatki migdałowe do dekoracji....Jak przygotować?
Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarach 25 cm, nakłuwaj.

Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok z cytryny i mąkę, zmiksuj.

Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe.

Piecz około 20 – 30 minut, aż masa będzie ścięta.


  PRZEJDŹ NA FORUM