Zielone pomidory marynowane
2 kg twardych, zielonych pomidorów,
4 duże cebule,
1/2 szklanki soli gruboziarnistej,

liście laurowe,
ziele angielskie,

1 szklanka octu 10%,
100 g cukru,
4 -5 szklanek wody*Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w grube (0,3-0,4 mm) plastry.
Cebule pokroić w plastry.Włożyć do miski,wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin.Po tym czasie pomidory osączyć, wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i odcisnąć w ręczniku papierowym lub ściereczce bawełnianej.
Pomidory z cebulą układać w słoikach, do każdego słoika dodać listek laurowy (mały listek lub 1/2 listka) i 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Wodę zagotować z cukrem i octem.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z pomidorami. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika.


  PRZEJDŹ NA FORUM