Zielone pomidory marynowane |
2 kg twardych, zielonych pomidorów, 4 duże cebule, 1/2 szklanki soli gruboziarnistej, liście laurowe, ziele angielskie, 1 szklanka octu 10%, 100 g cukru, 4 -5 szklanek wody*Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w grube (0,3-0,4 mm) plastry. Cebule pokroić w plastry.Włożyć do miski,wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin.Po tym czasie pomidory osączyć, wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i odcisnąć w ręczniku papierowym lub ściereczce bawełnianej. Pomidory z cebulą układać w słoikach, do każdego słoika dodać listek laurowy (mały listek lub 1/2 listka) i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Wodę zagotować z cukrem i octem. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z pomidorami. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. |