Brzoskwinie w occie |
3 kg twardych brzoskwiń, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,25 kg cukru, 0,25 kg miodu (ja użyłam miód lipowy), 0,25 l octu 10%....Gruszki w occie są popularnym dodatkiem do zimnych mięs, pasztetów. Polecam małą odmianę, brzoskwinie w occie. Zastanawiam się co jest lepsze, smaczniejsze: gruszki czy brzoskwinie... Brzoskwinie, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej. Zagotować wodę z cukrem. Dodać miód. Gdy będzie się gotowała dolać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut. Słoje studzić odwrócone do góry dnem. |