Brzoskwinie w occie
3 kg twardych brzoskwiń,
5 goździków na słoik,
kawałek cynamonu,
skórka z cytryny,
1 litr wody,
1,25 kg cukru,
0,25 kg miodu (ja użyłam miód lipowy),
0,25 l octu 10%....Gruszki w occie są popularnym dodatkiem do zimnych mięs, pasztetów. Polecam małą odmianę, brzoskwinie w occie. Zastanawiam się co jest lepsze, smaczniejsze: gruszki czy brzoskwinie...
Brzoskwinie, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej.
Zagotować wodę z cukrem. Dodać miód. Gdy będzie się gotowała dolać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.
Słoje studzić odwrócone do góry dnem.


  PRZEJDŹ NA FORUM