Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka
1 kg mięsa wołowego – pręga,
3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki mielonej papryki,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka majeranku,
pieprz,
sól,
500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja),
2 pomidory,
3 papryki,

na kluski:
1 jajko,
mąka.....Mięso pokroić w miarę równą kostkę.
Cebulę niezbyt drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
Paprykę pokroić w kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć.
Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie, od czasu do czasu dolewając wodę.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
Dodać pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości.
Jajko rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować.


  PRZEJDŹ NA FORUM