KOPYTKA Z SEREM
SKŁADNIKI DANIA: KOPYTKA Z SEREM
• 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 250 g sera białego tłustego lub półtłustego, ewentualnie tofu
• 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
• 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko (opcjonalnie można pominąć)
• szczypta soli
• do podania śmietana lub zrumieniona bułka....PRZYGOTOWANIE DANIA: KOPYTKA Z SEREM
1. Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę.
2. Ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem serem białym i wyrabiam delikatne i miękkie ciasto.
3. Odrywam porcje ciasta i formuję wałeczki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuje mąką ziemniaczaną
4. Kopytka z serem gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
5. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję ze śmietaną.


  PRZEJDŹ NA FORUM