KOPYTKA Z SEREM |
SKŁADNIKI DANIA: KOPYTKA Z SEREM • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego, ewentualnie tofu • 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 1 jajko (opcjonalnie można pominąć) • szczypta soli • do podania śmietana lub zrumieniona bułka....PRZYGOTOWANIE DANIA: KOPYTKA Z SEREM 1. Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę. 2. Ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem serem białym i wyrabiam delikatne i miękkie ciasto. 3. Odrywam porcje ciasta i formuję wałeczki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuje mąką ziemniaczaną 4. Kopytka z serem gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. 5. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję ze śmietaną. |