Kuleczki porowe |
Składniki por 500 gramów Bulionetka drobiowa Knorr mąka 30 gramów masło 30 gramów mleko 150 mililitrów jajko 1 sztuka bułka tarta pęczek natki pietruszki 0.5 sztuki olej.....Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Dodaj bulionetkę Knorr do wrzątku i wmieszaj do momentu, gdy powstanie klarowny bulion. Kuleczki porowe - Krok 1 Krok 2 Pokrój pory na plasterki i duś na patelni przez pięć minut. Dolej rosół i gotuj przez 10- 15 minut.Krok 3 W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przysmaż na złocisty kolor. Dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pory wraz z zawartością patelni włóż do sosu. Gotuj chwilę do czasu, gdy masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia. Kuleczki porowe - Krok 3 Krok 4 Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Z masy porowej uformuj małe kuleczki, obtocz w jajku i bułce tartej. Kuleczki porowe - Krok 4 Krok 5 Usmaż na złoto- brązowy kolor. Przed podaniem posyp pietruszką. |