KRUPNIK Z GROSZKIEM ZIELONYM
Składniki na krupnik z groszkiem zielonym

5 ziemniaków

1/2 szkl kaszy pęczak

250g mrożonego groszku zielonego

1 cebula

1 marchewka,

1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła

liœć laurowy

10 szt ziela angielskiego

plaster korzenia selera sól

pieprz.....Jak zrobić krupnik z groszkiem zielonym:

W garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła.

Cebule obieramy, kroimy na pół i przeciętym bokiem układamy na oliwie, obsmażamy chwilkę.

Do cebuli dodajemy kaszę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, marchew, przyprawy. Zalewamy 1-1,5l wody. Zagotowujemy. Gotujemy ok 15 min.

Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 15 min.

Doprawiamy do smaku.


  PRZEJD NA FORUM