Pizza margherita |
Składniki ser mozzarella 2 sztuki pomidor 2 sztuki bazylia 1 pęczek Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr 1 sztuka mąka do podsypania ciasta 50 gramów oliwa z oliwek 2 łyżki sos: koncentrat pomidorowy 100 gramów cukier 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr 1 łyżeczka woda 30 mililitrów Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr 1 szczypta ciasto do pizzy: mąka 1 kilogram woda 500 mililitrów cukier 25 gramów sól 5 gramów drożdże 8 gramów olej 50 mililitrów..... Krok 1 Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Pizza margherita - Krok 1 Krok 2 Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Pizza margherita - Krok 2 Krok 3 Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości. Krok 4 Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka. Pizza margherita - Krok 4 Krok 5 Ułóż dookoła plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 piekarniku około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii. |