Kotlety z kalafiora |
Składniki: jajka2 szt. bułka tarta300 g czosnek1 ząbek olej100 ml kalafior1 szt. sól1 szczypta pieprz1 szczypta..... Kroki przygotowania: Kotlety z kalafiora1. Kalafior należy ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Następnie ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego: 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety). Potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Opcjonalnie, jeśli lubimy, dodajemy posiekaną zieleninę (koper wymieszany z pietruszką). Kotlety z kalafiora2. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je na końcu w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotlety z kalafiora podajemy z surówką i np. sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym. |