KRUSZONKA Z JEŻYNAMI I JABŁKAMI |
750g (około 2 dużych) jabłek jeżynowych 400g (około 3) kruchych jabłek 250g jeżyn 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej 100-150g cukru pudru, w zależności od słodyczy owocu Na kruszonkę 240g mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej pokroić na małe kawałki 120g cukru demerara..Będziesz także potrzebować… 2-litrowe płytkie naczynie do pieczenia.....KRUSZONKA Z JEŻYNAMI I JABŁKAMI PRZEPIS Rozgrzej piekarnik do 190 ° C / 170 ° C wentylator / gaz 5. Aby uzyskać kruszonkę, przesiej mąkę i szczyptę soli do naczynia miksującego, dodaj masło i przetrzyj mieszaninę opuszkami palców, aż będzie przypominać bułkę tartą, co do ciasta. Kontynuuj wcieranie, aż mieszanina zacznie się zlepiać, tworząc małe grudki wielkości grochu. Wymieszać z cukrem demerara. Jabłka jeżyny obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążać, a następnie pokroić na cienkie plasterki do dużej miski. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążać, a następnie pokroić w nieco grubsze ćwiartki. Dodaj je do jeżyn i wymieszaj. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z cukrem pudrem, dodaj do miski owoców i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż soki owocowe zaczną wyciekać i zmocz cukier, a następnie wymieszaj wszystko jeszcze raz, aż mieszanina mąki kukurydzianej przylgnie do zewnętrznej strony owocu. Przełóż owocową mieszankę do naczynia do pieczenia, a następnie ułóż ją w równą warstwę rękami lub grzbietem łyżki. Rozłóż kruszonkę równą warstwą na wierzchu owocu. Piecz przez 45 minut, aż polewa będzie intensywnie złocisto-brązowe, a owoce będą musować gorące i delikatne. Wyjąć kruszonkę z piekarnika i odstawić na 5-10 minut. Podawać na gorąco z kremem, śmietaną, śmietaną, lodami lub jogurtem. |