PIECZONA ALASKA |
115g zmiękczonego masła do smarowania 115g cukru pudru 2 duże jajka z wolnego wybiegu 85g mąki do samodzielnego podnoszenia 25g kakao w proszku 1-2 łyżki mleka Do polewy Alaski 4 duże białka jaj z wolnego wybiegu 170g cukru pudru 75ml likieru amaretto 225g malin 500ml dobrej jakości lodów waniliowych w wannie 1 baton Crunchie (34g), rozgnieciony.....PIECZONA ALASKA PRZEPIS Piekarnik rozgrzać do 190 ° C / wentylator 170 ° C / gaz 5. Nasmarować i wyłożyć podstawę okrągłą formą do ciasta o średnicy 20 cm. Używając miksera lub elektrycznej trzepaczki ręcznej, utrzyj masło i cukier na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka po 1, ubijając po każdym dodaniu. Przesiej mąkę i kakao i delikatnie wymieszaj, dodając tyle mleka, aby uzyskać miękką konsystencję. Łyżką równomiernie włożyć do formy i piec przez 20 minut lub do momentu, aż szpikulec włożony w środek wyjdzie czysty. Fajnie całkowicie. Krótko przed podaniem rozgrzać piekarnik do 240 ° C / wentylator 220 ° C / gaz 9. Za pomocą elektrycznej ręcznej trzepaczki ubić białka na sztywną pianę. Wlać powoli cukier, cały czas ubijając, aż beza będzie błyszcząca. Umieść ciasto czekoladowe na środku płytkiego, żaroodpornego naczynia i nakłuj go cienkim szpikulcem. Skropić amaretto i polać połową malin. Pokrój lody na 4 kawałki i ułóż na wierzchu jagód. Ułóż pozostałe jagody i posyp okruchami Crunchie. Przykryj szpatułką bezą, upewniając się, że nadzienie i ciasto są całkowicie przykryte bez przerw. Bezę wygładzić w zawirowane wierzchołki i piec 3-4 minuty do uzyskania lekko złotego koloru. Natychmiast podawaj. |