bułeczki truskawczanki z truskawkami |
SKŁADNIKI 1x 2x 3x ciasto: 25 g drożdży świeżych 150 ml mleka (niecałe 2/3 szklanki) 75 g cukru (1/3 szklanki) 300 g mąki (2 szklanki) + trochę do podsypywania 60 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 3 żółtka - użyłam z jajek L 300 g truskawek drobno pokrojonych kruszonka: 50 g cukru (1/4 szklanki) 50 g mąki (1/3 szklanki) 20 g masła (czubata łyżka) dodatkowo: 1 jajko roztrzepane.....INSTRUKCJA Mleko podgrzej krótko - tylko tyle, aby było letnie. Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj. Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut - aż urośnie i zgęstnieje. W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru - tak aby powstał jasny, gęsty mus. Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób ciasto - nie dodawaj więcej mąki - ciasto będzie lekko klejące. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć. Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki. Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje. Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto. Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu - zachowaj odstęp między bułeczkami. Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką (składniki kruszonki połącz razem z misce - wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką). Piecz bułeczki przez około 15 minut - do zezłocenia. Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe ![]() |