Zupa-krem z fasoli i czosnku
Składniki:
biała fasola0.75 szklanki
cebula1 szt.
czosnek3 ząbki
ziemniaki4 szt.
masło2 łyżki stołowe
włoszczyzna1 szt.
bulion warzywny1 l
liść laurowy2 szt.
Serek topiony2 szt.
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
majeranek1 szczypta
cząber1 szczypta
kminek1 szczypta
śmietana kremówka3 łyżki stołowe.... Kroki przygotowania:
biala-fasola-fot.iStock-1. Fasolę zalewamy na noc wodą, rano odcedzamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
czosnek-zabki-fot.iStock-min2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dokładamy włoszczyznę i ziemniaki, podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie.
grzanki-zupa-fot.iStock- (2)3. Dokładamy ugotowaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, mieszamy do rozpuszczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, którego gęstość regulujemy, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania fasoli, na koniec ew. zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy grzankami i świeżym majerankiem.


  PRZEJDŹ NA FORUM